Centrifuga ZK 496

Producator: Hermle Labortechnik Germania

Centrifuga ZK 496 este o centrifuga de volum ridicat care se amplaseaza pe podea dar poate fi folosita si sub masa de lucru, pentru economirea spatiului. Ambele modele sunt prevazute cu un sistem puternic de racire pentru a pastra probele reci.

Volumul sau de incarcare permite centrifugarea unui numar mare de probe, pana la 4 x 1000ml. Domeniul de aplicare al ZK 496 variaza de la aplicatii clinice de cercetare la aplicatii industriale, dar si in bancile de sange, unde se folosesc pungi de sange.

Pe langa rotorul multifunctional sunt disponibile si rotoare cu unghi fix de mare viteza cu o capacitate de 6 tuburi de 250ml, iar acest lucru permite o seprare rapida si eficienta a probelor in laboratoare cu randament ridicat.

Centrifugarea este o metoda de separare care presupune aplicarea unei forte centrifuge cu scopul de a separa particulele dintr-o solutie, emulsie sau suspensie pe baza unor proprietati precum marimea, forma, densitatea si vascozitatea. Acest procedeu este utilizat pentru separarea a doua substante miscibile, dar isi regaseste aplicatii si in analiza proprietatilor hidrodinamice a unor macromolecule. Cu cat este mai dens un compus, cu atat va migra mai departe de axul centrifugei (adica spre margine), in timp ce compusii mai putin densi vor ramane mai aproape de ax. Astfel, in urma centrifugarii se va obtine un precipitat si un supernatant.

In comparație cu alte metode destinate separarii substantelor individuale, cum ar fi filtrarea sau sedimentarea, centrifugarea face posibila obtinerea unui sediment cu un continut minim de umiditate. Utilizarea acestei metode de separare permite separarea suspensiilor fin dispersate.

Un alt avantaj important al centrifugarii este posibilitatea implementarii sale cu ajutorul echipamentelor de volume si dimensiuni mici.

  • ZK 496 (sub masa de lucru):  62 x 70 x 69 cm, greutate: 157 kg
  • ZK 496 (de podea): 62 x 98 x 69 cm, greutate 190 kg